"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

jueves, 12 de febrero de 2009

Campanyes contra el racisme i la xenofobia (SOS Racisme)


Murs: trenquem tòpics per la convivència

Murs: trenquem tòpics per la convivència.

La campanya “Murs: trenquem tòpics per la convivència” ofereix una mirada crítica i transformadora als prejudicis.


Manifest: “Ni un totxo més al mur del racisme!!!!”

Tu també pots fer que el mur del racisme cada dia sigui més petit i feble. Els prejudicis, les inseguretats, els tòpics i les pors fan que sovint els ciutadans tinguem dificultats per relacionar-nos des de la nostra condició més primària, la d’ésser humà.

De vegades ens oblidem de l’oportunitat que representa que la Catalunya actual la construïm 7 milions de ciutadans amb orígens, colors de pell, cognoms, gustos i religions diferents. Aquesta diversitat ens dona la possibilitat, no només que ens imaginem un model de societat diferent justa i igualitària, sinó que el puguem fer efectiu. Comencem per nosaltres mateixos, trencant els murs individuals i col·lectius. Tot obrint una porta on ara només hi ha totxos, podem fer possible que la justícia i la solidaritat siguin un pilar bàsic de la nostra societat.

Per això des de SOS RACISME, proposem:

  • ACABAR amb les lleis que ens tracten de diferent manera segons el país on hem nascut. La igualtat de drets de tots els ciutadans i ciutadanes que vivim en un territori, és un pas necessari per acabar amb el racisme de les institucions i de la societat en general.
  • COMBATRE el racisme social a partir d’una actitud activa a nivell individual contra les discriminacions i agressions racistes.
  • EXIGIR que des dels espais on es genera opinió pública (polítics, mitjans de comunicació, artistes, etc.) es promogui fonamentalment el respecte als drets humans i la denúncia dels fets i opinions que estan provocant fractura social.
  • ENFORTIR l’Estat del benestar. Les engrunes que actualment ens partim entre els més desafavorits són del tot insuficients per a cobrir les necessitats dignes de qualsevol ciutadà. Augmentar els recursos i garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’habitatge, l’educació, els recursos socials, sanitaris, etc. és condició necessària per a garantir la cohesió i la convivència de tots els ciutadans.

Ni un totxo més al mur del racisme!!!

Exposició

Aquesta exposició pretén tractar el racisme social de manera innovadora combinant material audiovisual amb murals fotogràfics. L'exposició s’inaugura el 2 de febrer de 2005 a Barcelona i està previst que arribi a 12 municipis de Catalunya durant 2006. A cada lloc l’exposició estarà un mínim d'una setmana amb entrada lliure. S'organitzaran xerrades i visites comentades per a grups organitzats mitjançant el suport de la xarxa associativa.

Mitjançant imatges i dades donarem respostes per ajudar a comprendre la realitat migratòria de Catalunya i les causes d’alguns dels problemes del conjunt de la població. L’exposició està dividida en 5 parts:

  • Entrada amb manifest
  • 6 tòpics agrupats en 2 per cada secció:
  • Els immigrants ens envaeixen i no es volen integrar
  • Els immigrants són delinqüents i ens treuen el treball
  • Els immigrants ens baixen el nivell de les escola i s’emporten tots el ajuts

  • Sortida

L’exposició, s’obre amb el manifest i la presentació d’en K, un personatge, que acompanyarà al públic durant l’exposició i ajudarà a presentar els tòpics dels que parlem en cada secció.

Els materials són:

  • 4 vídeos, dos de producció pròpia, creada amb la col·laboració de TV-3, TVE i BTV, Llorens Soler i Bartomeu Vilà, entre altres (Catalunya, terra de migracions i Els veus de l’escola), un de producció pròpia (24 hores a Catalunya sense immigrants) i un curtmetratge de Valeriano López (Estrecho Adventure).
  • 2 murals de fotos: un amb fotografies de persones immigrades a Catalunya, i persones de Catalunya que van emigrar, i un altre, que mostra la geografia humana actual de Catalunya.
  • Reflexions polítiques al final de cada apartat que presenten les principals dades i arguments clau per trencar els dos tòpics, juntament amb 2 gràfiques claus.
  • Llibre de visita perquè els visitants puguin deixar els seus comentaris



No hay comentarios: