"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

martes, 8 de abril de 2008

L'oli amb denominació d'origen Siurana

Edu3.cat




Oli de Siurana
Durada: 11min.

* Programa De la terra
* Idioma Català
* Producció TVC, Triacom Audiovisual
* Any de producció 2003
* Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències socials, Llengües i literatura
* Àrea Tecnologia, Tutoria, Coneixement del medi: social i cultural, Ciències socials, Llengua catalana i literatura, Geografia, Tecnologia industrial text complet
* Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria Batxillerat





L'oli amb Denominació d'Origen Siurana està considerat un dels millors del món. El programa "De la terra" explica què el caracteritza i com es produeix.

L'oli de Siurana té el distintiu de Denominació d'Origen Protegida. La normativa que el regula estipula que almenys el 90 % de les olives que s'empren en la seva elaboració han de ser de la varietat arbequina.

Tradicionalment, per plegar olives es fa servir una rascleta amb què es pentinaven les oliveres. Així ho fan la Roser i la Dolors, d'Ulldemolins, que mentre cullen olives, canten cançons tradicionals.

Pel que fa a la història de l'oli, ve de molt antic, ja que els grecs i els ibers ja conreaven l'olivera. L'Anna, directora del Museu d'Art i Història de Reus, explica l'evolució de l'oli a la comarca a través de la maquinària exposada al museu, com ara una premsa antiga.

A Montbrió del Camp, la Margarida i en Josep comencen a collir les olives i la Dolors cou botifarres al camp per menjar mentre es fa la collita.

Un cop collides, les olives es porten al molí de la cooperativa on s'elabora l'oli. Allà es pesen, es renten i se'n fa la massa.

L'oli de Siurana té unes característiques especials pel que fa al color, l'aroma i el gust. En Miquel, tastador, comenta les particularitats d'aquest oli.

Finalment, la Roser prepara una truita amb suc, l'àpat típic d'Ulldemolins.

No hay comentarios: