"Quiero hablar de un viaje que he estado haciendo, un viaje más allá de todas las fronteras conocidas..." James Cowan: "El sueño del cartógrafo", Península, 1997.

viernes, 15 de febrero de 2008

Barcelona: 1888, 1929, 1992

Barcelona: 1888, 1929, 1992
Vídeo

Ciències socials Educació artística Barcelona: 1888, 1929, 1992

  • Data 2005
  • Idioma Català
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria Batxillerat
  • Àrea Història, Ciències socials, Geografia, Història de l'art





La història recent de la ciutat de Barcelona ha estat marcada per tres esdeveniments importants: l'Exposició Universal del 1888, l'Exposició Internacional del 1929 i els Jocs Olímpics del 1992. "Memòria de Catalunya" en fa un repàs.

L'Exposició Universal del 1888 la va inaugurar la reina regent Maria Cristina i va comportar important canvis urbanístics. Es van superar les desfetes del barri de la Ribera i es va integrar la Ciutadella a la ciutat. Es van aixecar edificis com ara l'Hivernacle, de Josep Amargós, o el Castell dels Tres Dragons, de Domènech i Montaner, convertit en Museu de Zoologia. El monument al famós alcalde Rius i Taulet, fervent impulsor de la trobada, o l'Arc de Triomf, de Josep Vilaseca, recorden aquella iniciativa, que va esdevenir un bon aparador de Barcelona i Catalunya.

L'any 1929, el rei Alfons XIII va inaugurar l'Exposició Internacional, que també va esdevenir un potent aparador de la ciutat i va servir d'estímul per a la seva transformació. En aquesta ocasió es va urbanitzar la muntanya de Montjuïc, amb el Palau Nacional, els palaus de les Arts Gràfiques i de l'Agricultura, les fonts monumentals, de Carles Buïgas, el Poble Espanyol i els jardins integrats en la renovació urbanística. Els països visitants van deixar exponents tant significatius com el pavelló alemany, de Mies van der Rohe.

L'any 1986, Barcelona va ser designada seu dels Jocs Olímpics d'estiu del 1992. Aquest va ser un altre motiu de transformació interna, com també un esdeveniment que va servir d'aparador de la ciutat. Un cop més, es va transformar la muntanya de Montjuïc, amb obres com el Palau Sant Jordi, d'Arata Isozaki. També es van transformar la façana marítima i barris com el Poblenou o Horta, i es va millorar la xarxa viària amb la construcció de les rondes.

No hay comentarios: